Een inbraak thuis is een verschrikkelijk vervelende ervaring. Veel mensen vragen zich dan ook af: hoe kan ik inbraak voorkomen? In deze blog geven we je een aantal handige anti inbraak tips.
Inbraak voorkomen: tips
Er zijn veel kleine en ook wat grotere maatregelen die je kunt nemen om de kans op inbraak te verkleinen. In de basis komt het hierop neer: als je ervoor zorgt dat het een inbreker veel tijd kost om bij jou binnen te komen, is de kans heel groot dat hij jouw huis overslaat. Tijd is namelijk de grootste vijand van dieven. De beste anti inbraak tips op een rij:
Tip 1: goede sloten zijn het halve werk
Het meest effectieve middel tegen inbraak: goede sloten op ramen en deuren. Een inbreker kijkt altijd eerst naar de sloten als hij ergens zijn slag wil slaan. Zodra hij ziet dat die sloten niet zo gemakkelijk open te breken zijn, sluipt hij waarschijnlijk liever door naar een ander huis. Vergeet vooral niet om ook je ramen en deuren op de bovenverdieping van goede sloten te voorzien, net als je schuifpui, lichtkoepel of garagedeur. Voor je de deur uitgaat, kun je het best nog even een ronde door het huis lopen om te controleren of alles goed is afgesloten.
Tip 2: bedenk goed, wat je met je sleutels doet
Met goede sloten ben je al een heel eind op weg naar een inbraakveilige woning. Maar dan is het wel belangrijk dat je ook goed nadenkt over je sleutels. Want waar berg je ze op? Je bergt je sleutels het veiligst op in een sleutelkluis in je huis. Deze oplossing is vooral handig wanneer er meerdere sleutels in omloop zijn. In een sleutelkluis zijn ze altijd veilig en geordend opgeborgen.
Sommige mensen verstoppen een sleutel in de tuin, bijvoorbeeld als zij op vakantie gaan en de buren de post verzorgen. Dat is echter zeer onverstandig. Een dief vindt die sleutels zo, hij hoeft alleen maar wat bloempotten of plantenbakjes op te tillen. Geef de sleutel liever gewoon af bij de buren. Laat de sleutels ook nooit aan de binnenkant op het slot zitten. Inbrekers deinzen er niet voor terug om een raampje in te slaan, de sleutel te pakken en daarmee de deur te openen.
Tip 3: geef acrobaten geen kans
Tip 3 is een anti inbraak tip waar je misschien niet zo snel aan denkt: haal groenbakken, ladders of vuilnisbakken weg wanneer je langere tijd van huis bent. Inbrekers gebruiken die objecten namelijk graag als klimrek, om zo op bijvoorbeeld je garage of serre te komen. Omdat veel mensen ramen op de eerste of tweede verdieping op een kiertje laten staan, is dit een beproefde methode voor inbrekers om huizen binnen te dringen.
Tip 4: schreeuw het niet van de daken….
Verheug jij je al maanden op die lekkere lange zonvakantie op Curaçao? Dan wil je op de dag van vertrek vast van de daken schreeuwen dat het eindelijk zo ver is. Probeer jezelf in bedwang te houden en post niet op sociale media dat je op vakantie bent en hoe lang je wegblijft. Inbrekers weten dan namelijk precies wanneer je er niet bent en dus alle tijd kunnen nemen voor een inbraak.
Tip 5: … maar laat het wel aan de buren weten
Een goede buur is beter dan een verre vriend. Als het over het voorkomen van inbraak gaat, is deze uitdrukking zeker waar. Vertel je buren dat je met vakantie bent. Zij kunnen de post en de planten verzorgen en misschien zelfs je gordijnen open en dicht doen. Zo houden zij meteen een oogje in het zeil. Een huis waar af en toe activiteit zichtbaar is, slaat een inbreker liever over.
Tip 6: doe net of je thuis bent
Een donker huis, waarvan de gordijnen al dagen open zijn: dat is een geliefd doelwit voor inbrekers. Ga je op vakantie, zorg dan dat je huis alsnog een bewoonde indruk maakt. Zet bijvoorbeeld een tijdsschakelaar in, die ervoor zorgt dat de lampen in je huis met enige regelmaat aan- en uitgaan. Leg wat boeken op de bank of zet een gebruikt ontbijtbordje op de tafel. Heb je twee auto’s? Zorg dan dat je er eentje op je oprit zet tijdens je afwezigheid. Dit zijn allemaal details waardoor het lijkt of er net nog mensen thuis zijn geweest.
Tip 7: waardevolle spullen uit het zicht
Heb je een dure laptop of draag je waardevolle sierraden? Laat deze spullen niet in het zicht liggen. Een inbreker op strooptocht kijkt overal binnen en is natuurlijk in dit soort zaken geïnteresseerd. Als je veel waardevolle spullen in huis hebt, zou je kunnen overwegen ze op te bergen in een inbraakwerende kluis. Mocht er dan alsnog een inbreker binnen komen, dan liggen je waardevolle bezittingen in ieder geval veilig opgeborgen.
Tip 8: zet de inbreker in de spotlight.
Naast de tijdschakelaars in je huis, raden we je aan om lampen aan de buitenkant van je huis te plaatsen. Wanneer je een bewegingssensor instelt, schieten de lampen aan als er iemand in de buurt van je huis komt. Inbrekers vinden het erg vervelend om zo in de spotlights te staan.