installatie-kluis1Bij de aankoop van een kluis is het belangrijk om van te voren te bedenken waar u de kluis wilt plaatsen in huis en hoe je de kluis gaat verankeren. Aan een losstaande kluis die gemakkelijk meegenomen kan worden, hebt u natuurlijk niks. Sterker nog: heeft u een kluis die minder weegt dan 1000 kilo, dan bent u doorgaans alleen verzekerd tegen diefstal wanneer de kluis goed is verankerd.

Bij het testen en certificeren van de inbraakwerendheid van een kluis wordt altijd uitgegaan van een degelijke verankering. Het verankeringsmateriaal wordt bij een gecertificeerde kluis standaard meegeleverd.

In dit artikel leggen we uit waar in huis u het beste de kluis plaatst en hoe u deze het beste installeert.

Stap 1: Waar gaat u de kluis plaatsen in huis?

Voor u de kluis ergens vastzet, is het zaak om te bepalen wat de meest geschikte locatie is. Doorgaans is de beste plek (zowel thuis als op kantoor) een ruimte die voor u gemakkelijk toegankelijk is, maar die niet direct opvalt.

Een kluis heeft alleen nut als u hem structureel gebruikt. Plaatst u hem op een moeilijk bereikbare plek, dan is de kans groot dat waardevolle eigendommen toch rond blijven slingeren in huis in plaats van veilig opgeborgen in de kluis.

Enkele van de meest gekozen plaatsen voor een kluis in huis zijn:

  • In de eigen slaapkamer
  • In een meubel of kast weggewerkt
  • Op zolder waar dieven doorgaans niet komen
  • In de garage

Hebt u de kluis aangeschaft voor op kantoor? Kies ook dan een plek waar niet het hele bedrijf in en uit loopt, maar die voor u gemakkelijk is te bereiken en het liefst extra beveiligt is met een alarmsysteem.

 

Stap 2: Waaraan gaat u de kluis verankeren?

Het beste is om uw kluis te verankeren aan een betonnen vloer en/of muur. Veranker de kluis nooit aan poreus materiaal zoals een gips muur. Dit maakt het loswrikken voor kwaadwillende mensen een fluitje van een cent. Een betonnen wand of vloer is het meest geschikt. Maar u kunt ook kiezen voor een solide stenen of houten oppervlak. Het materiaal waaraan de kluis verankert wordt bepaalt ook de methode van de kluisinstallatie.

Een houten vloer is niet ideaal. Indien er geen andere mogelijkheid is kunt u overwegen om de kluis te verlijmen of een stalen verankeringsplaat onder de vloer te plaatsen waar de kluis aan vast kan worden gebout.

Wilt u een brandwerende kluis verankeren? Dan zal het u opvallen dat er alleen verankeringsgaten in de bodem van de kluis zitten. Gaten in de zijkant zouden de brandwerendheid van de brandkast in gevaar brengen. Boor onder geen omstandigheden dus zelf gaten in de wand om deze toch aan de muur te bevestigen. De enige optie voor het verankeren van een brandkast is dus op een stevige betonnen vloer.

 

Stap 3: Waarmee gaat u de kluis vastzetten?

Er zijn vier gangbare manieren voor het vastzetten van een kluis. We zetten ze voor u onder elkaar en leggen uit wanneer welke methode het meest geschikt is.

Tip: Teken via de binnenkant door de gaten af waar exact moet worden geboord. Met een kleine kluis is er geen ruimte om simpelweg door het gat te boren.

Kluis verankeren met pluggen en houtdraadbouten

De makkelijkste manier voor het verankeren van een kluis, is met pluggen of houtdraadbouten. U boort gaten in de wand of vloer, steekt de pluggen erin en schroeft de kluis vast. Het nadeel van deze methode is dat de maximale trekkracht laag is. Met een breekijzer of koevoet kan de kluis of brandkast relatief eenvoudig losgewrikt worden. Bovendien voldoen de pluggen die standaard met de kluizen worden meegeleverd, vaak niet aan Europese certificaateisen.

Kiest u toch voor vastzetten met pluggen, gebruik dan in elk geval grotere formaten pluggen en schroeven voor zo hoog mogelijk weerstand.

 

Kluis verankeren met mechanisch ankers / keilbouten (aanbevolen manier)

De weerstand van een mechanisch anker (ook wel keilbout genoemd) of spreidlastanker is veel hoger dan die van een plug. Wanneer iemand met een koevoet gaat wrikken, spant het anker zich steeds verder uit. Hoe hoog de treksterkte is, wordt bepaald door de diameter van de keilbout. Bij een diameter van 12 millimeter is de treksterkte 710 kilogram in beton. Een diameter van 16 millimeter levert zelfs een treksterkte van 1400 kilogram op.

De meeste Europees gecertificeerde kluizen worden gefabriceerd met speciale gaten in de achterwand, voor de perfecte mechanische verankering. Het nadeel van de mechanische kluisinstallatie is dat het alleen kan in beton.

kluis verankeren mechanisch anker

 

Kluis verankeren met chemische ankers

Dit is sterkste methode voor het vastzetten van een kluis. Het chemische anker werkt zo: chemisch anker

  1. Boor verankeringsgaten in de muur of vloer.
  2. Vul de gaten op met de chemische twee componentenemulsie.
  3. Voordat de emulsie verhardt, steekt u de pennen door de kluis in in de gaten.
  4. Goed uit laten harden

Na verharding zijn die bouten met geen mogelijkheid meer uit de gaten te krijgen. Pennen met een diameter van 16 millimeter bereiken een treksterkte van maar liefst 2100 kilogram. Let wel op: de bodem waaraan de kluis wordt vastzet, moet minimaal 10 centimeter dik zijn.

 

De kluis verlijmen

Als boren en verankeren geen optie is, kunt u als alternatief kiezen om de kluis te  verlijmen aan de ondergrond. Voor het vastzetten van een kluis door middel van verlijming kunt u het beste gebruikmaken van MS polymeerkit.

Het voordeel van deze methode is dat u de kluis op allerlei materialen kunt bevestigen om toch weerstand te bieden tegen wegnemen. Bovendien is het niet ingewikkeld. Het enige waar u rekening mee moet houden, is dat u de kluis hierna zelf ook niet meer kunt losmaken om hem te verplaatsen.

 

Installeren kluis: zelf doen of door een specialist?

Kunt u de installatie van je kluis zelf doen, of is het verstandig om de verankering door een gespecialiseerd bedrijf te laten uitvoeren? Dat hangt af van de methode. Verlijming of installatie met een plug kun je in principe zelf doen. Het verankeren van de kluis met een mechanisch of chemisch anker kunt u beter laten uitvoeren door een kluizenspecialist. Deze beslissing hangt ook af van de grootte van de kluis en de locatie.

Wanneer u bij Outletkluizen een kluis koopt bieden wij de mogelijkheid om de kluis professioneel te laten plaatsen en verankeren. Geen gedoe met een zware kluis in huis en de zekerheid dat de installatie goed gebeurd. Wel zo makkelijk!