Het kan de beste overkomen: u bent de kluissleutel kwijt van uw kluis met sleutelslot. De kluis openen, is dat nog mogelijk in zo’n situatie? Moet u de kluis openbreken of zijn er nog andere opties? In dit artikel leggen we stap voor stap uit wat de mogelijkheden zijn.

Stap 1: stel vast om wat voor type kluis het gaat

Wat voor kluis hebt u precies in huis (of op kantoor)? Is het een inbraakwerende of brandwerende kluis, of allebei? In de regel zijn inbraakwerende kluizen een stuk lastiger te openen dan brandwerende kluizen. Ze zijn immers speciaal zo ontworpen om indringers buiten te houden. Dan maakt het ook nog uit of je een gecertificeerde kluis hebt of een kluis die niet getest is volgens de officiële normen. Gecertificeerde kluizen zijn extra zwaar beveiligd.

Indien u het merk en type van de kluis weet kan een ingeschakelde specialist makkelijker bepalen wat de beste oplossing is.

Stap 2: kijk naar het type sleutelslot

DRS Euro Defender I/0

DRS Euro Defender I/0 brandwerende kluis08

Natuurlijk is het ook belangrijk om te kijken wat voor slot er op uw kluis zit. Een cilinderslot krijgt u bijvoorbeeld gemakkelijker open dan een dubbelbaard sleutelslot.

 

Stap 3: kies de beste optie

Hebt u vastgesteld wat voor kluis en wat voor slot u hebt, dan zijn dit de opties:

U bent de kluissleutel kwijt van een kluis met cilinder slot: lock-picking

Of u nu de sleutel kwijt bent van een inbraakwerende of brandwerende kluis, een cilinderslot is vrij eenvoudig open te krijgen. U moet er wel een specialist slotenmaker voor inschakelen. Die kan het slot analyseren en vervolgens manipuleren met hulp van hele precieze instrumenten. Deze methode wordt lock-picking genoemd en heeft als grootste voordeel dat het slot in principe niet beschadigt. Sterker nog: doordat de specialist het slot kan decoderen en zo precies weet hoe de sleutel eruit ziet, zou u eventueel een sleutel kunnen laten bijmaken.

U bent de kluissleutel kwijt van een gecertificeerd dubbelbaard kluisslot: openbreken

EN 1300 Europees gecertificeerde dubbelbaard kluissloten zijn niet te manipuleren door middel van lock-picking. In dat geval heeft u twee opties

1. Een specialist inschakelen om de kluis te kraken

Er zijn verschillende specialisten in Nederland welke nagenoeg elke kluis kunnen kraken. Dit doen ze dankzij buitengewone kennis van kluisconstructies en kluissloten. Wanneer bekend is wat voor type sluitmechanisme de kluis heeft, kunnen zij met het juiste gereedschap het slot 'kraken' zonder schade aan de inhoud te veroorzaken.

In veel gevallen kan de kluis zelfs weer in gebruik worden genomen doordat er slechts minimale schade wordt toegebracht aan de constructie en het slot.

Let op: Niet elke slotenmaker is een goede en betrouwbare kluizen opener. Neem contact met ons op voor een aanbevelingen van geverifieerde specialisten.

2. De kluis openen met bruut geweld

Het openbreken van een goede inbraakwerende kluis is een is een lastige klus dankzij  dubbele sloten, staalvezel en versterkte barrières. Alles om zo veel mogelijk weerstand aan indringers te bieden. Soms hebben ze zelfs vergrendelingsmechanisme die in werking gaan bij booraanvallen. Kortom: het is een uitdagende klus en áls het je lukt, is je kluis daarna onbruikbaar. Houdt er rekening mee dat u beter geen slijptol kunt gebruiken als er papieren inhoud in de kluis ligt die vlam kan vatten of beschadigen.

Brandkasten of brandkluizen zijn gemakkelijker open te breken, omdat de vergrendeling vaak eenvoudiger en lichter is. Ze zijn niet ontworpen om kwaadwillenden buiten te houden, maar om hitte en vocht te weren.

Goedkopere en niet gecertificeerde kluizen zijn vaak binnen een paar minuten open te breken. Ook als er wel een stevig slot op zit. Bij een goedkoop kluisje wegen de kosten van een specialist inhuren in ook niet op tegen de aanschaf van een nieuwe kluis.

Kan ik niet gewoon een kluissleutel bij laten maken?

Meestal kunt u niet zomaar een nieuwe sleutel bijbestellen. Afhankelijk van het merk en type kluisslot, bieden sommige fabrikanten de mogelijkheid om een sleutel na te bestellen indien u de beschikking heeft over de originele sleutel en uniek serienummer. Bent u deze kwijt dan zit er helaas niks anders op dan de kluis te forceren of laten openen door een specialist.

Tips om uw sleutel niet meer kwijt te raken

Een kluis is een veilige plek om waardevolle spullen op te bergen. Maar zonder secuur sleutelbeheer, loopt u het gevaar zelf ook de toegang tot uw waardevolle eigendommen kwijt te raken. Denk dus altijd goed na over waar u uw eigen kluissleutel en eventuele reservesleutels bewaart.

  • Kies een slimme maar makkelijk toegankelijke verstopplek in huis om de sleutel op te bergen als u deze liever niet op u draagt.
  • Aan uw normale sleutelbos is geen goed idee als u uw sleutelbos standaard ergens neergooit bij binnenkomst. Buiten het risico dat u de bos kwijt raakt, zullen inbrekers als eerste kijken naar de sleutels die op tafel liggen.
  • Reservesleutels kunt u het beste in bewaring geven aan een vertrouwd persoon. Zo loopt u nooit het risico in één keer alle sleutels te verliezen.
  • Bewaar de (reserve)sleutels nooit in een lade of kastje in de buurt van de kluis.

Het feit dat een kluissleutel beheren discipline vergt, is voor veel mensen een reden om te kiezen voor een kluis met een elektronisch codeslot.