Je laptop is waarschijnlijk één van je meeste waardevolle bezittingen. Niet alleen de aanschafprijs, maar ook het werk dat je op je laptop doet en de bestanden erop maken het zo’n waardevol apparaat. Het is voor veel mensen dan ook een ramp als hun laptop wordt gestolen of kapotgaat. In dit artikel geven we je een aantal handige tips voor het zo veilig mogelijk opbergen van een laptop.

Tip 1: laptop bewaren buiten het zicht

Het lijkt een open deur, maar toch gaat het in de praktijk vaak mis. Let erop dat je een laptop buiten het zicht bewaart. Voor inbrekers zijn laptops erg gewilde objecten. Als je jouw laptop buiten het zicht bewaart, heeft dat twee voordelen: iemand die met kwade intenties bij jou thuis naar binnen gluurt, ziet niet meteen dat je een laptop in huis hebt. En mocht er toch een inbreker binnenkomen, dan maak je het hem een stuk lastiger wanneer hij je laptop niet direct ziet liggen. Het betaalt zich uit om goed na te denken over een slimme plek om je laptop te bewaren. Kies bij voorkeur voor een plek waar een dief niet snel zou zoeken. 

Tip 2: laptop meenemen in laptoptas

Ben je veel onderweg met je laptop? Zorg dan dat je hem tijdens het reizen opbergt in een speciale laptoptas. Het mooie aan laptoptassen is dat ze je computer beschermen tegen beschadiging én diefstal. Doordat je de laptop in een speciaal ontworpen vak stopt, komt hij niet in aanraking met andere spullen in je tas die eventuele beschadigingen zouden kunnen aanbrengen. En laptoptassen zijn vaak voorzien van extra beveiligingsmogelijkheden. Denk daarbij aan een cijferslot. Moderne laptoptassen zijn trouwens steeds minder herkenbaar als laptoptas.

Lloyd LL 18 laptopkast

Lloyd LL 18 laptopkast

Bonustip

Om je laptop extra te beschermen tegen diefstal, kun je hem permanent markeren. Bijvoorbeeld met een plaatje waarop jouw gegevens staan. Dit is vooral effectief als het plaatje niet van je laptop af te halen is zonder hem te beschadigen. Een beschadigde laptop is namelijk veel moeilijker om door te verkopen en daardoor vanzelf minder aantrekkelijk voor een dief. 

Tip 3: laptop opbergen in laptopkast of -kar

Wil je ervoor zorgen dat laptops op het werk goed worden opgeborgen? Of je nu op een kantoor, school, ziekenhuis of fabriek werkt, een laptopkast biedt uitkomst. In een laptopkast berg je namelijk meerdere laptops veilig op, achter slot en grendel. De goede beveiliging houdt dieven buiten de deur. Laptopkasten en laptoplockers hebben meestal een stroomvoorziening, ventilatoren en ontluchtingsgaten. Je kunt je laptop dus met een gerust hart opladen terwijl hij in de kast ligt. De ventilatoren en ontluchtingsgaten voorkomen dat het te warm wordt in de kast.  

Tip 4: laptops mobiel opbergen in laptopkar

Als jullie meerdere laptops hebben die steeds op een andere plek in het gebouw gebruikt worden, dan zou een mobiele opbergmogelijkheid handig zijn. Een voorbeeld hiervan is de  laptopkar. In de kar is plek voor meerdere laptops en je rijdt hem eenvoudig naar een andere ruimte. Laptopkarren zijn doorgaans iets minder inbraakwerend dan laptopkasten. We raden je daarom aan wel een veilige, afgesloten ruimte te vinden waar de kar kan staan als de laptops niet worden gebruikt.

Lips Chubbsafes Air Laptopkluis

Lips Chubbsafes Air Laptopkluis

Tip 5: laptop opbergen in laptopkluis

Wil je thuis (of op kantoor) zeker weten dat je laptop veilig is opgeborgen? Dan ligt de keuze voor een laptopkluis voor de hand. Deze kluizen zijn qua formaat speciaal ontworpen voor laptops. Zelfs grote laptops met een 18 of 19 inch scherm kun je er meestal nog gemakkelijk in kwijt. Privékluizen zijn daar vaak te klein voor. Omdat de laptopkluizen vooral gemaakt zijn om je apparaat tegen diefstal te beschermen, hebben ze doorgaans geen stroomvoorziening. Je kunt je laptop dus niet opladen terwijl hij in de kluis ligt. Je sluit een laptopkluis af met een digitaal codeslot en noodslot.