Grote geldbedragen en waardevolle spullen berg je natuurlijk zo veilig mogelijk op. Met een inbraakwerende kluis bescherm je jezelf optimaal tegen diefstal. Maar wanneer is een kluis inbraakwerend? Aan welke eisen moet zo’n kluis voldoen? In deze blog leggen we het je uit.

Wat is een inbraakwerende kluis?  Technomax DPK 5

Een inbraakwerende kluis is een kluis die voor onbevoegden niet – of alleen met heel veel moeite en vertraging – open is te krijgen. Je herkent een inbraakwerende kluis aan het typeplaatje op de binnenkant van de kluisdeur. Op dat plaatje zie je dat de kluis door een gecontroleerde fabrikant is geproduceerd. En er staat dat hij getest is op een bepaalde weerstandklasse. Die weerstandklasse geeft aan hoeveel kracht de kluis kan weerstaan bij een poging tot diefstal.

Naast aan het plaatje aan de binnenkant, herken je een inbraakwerende kluis ook aan een aantal uiterlijke kenmerken. Zo hebben ze meestal extra solide deurscharnieren en sloten, verankeringsgaten aan de onder- of achterkant en een geïntegreerde dievenklauw aan de kant van de scharnieren.

Gecertificeerde kluizen

Om zeker te weten dat je spullen veilig zijn opgeborgen, raden wij je aan om een kluis te kopen die Europees en ECB.S gecertificeerd is. Dit lees je dus af op het plaatje op de deur. Deze kluizen zijn getest volgens Europese normering. Vaak bieden ze naast bescherming tegen diefstal, óók bescherming tegen brand.

Hoe worden kluizen getest?

Inbraakwerende kluizen worden getest in officiële Europese testinstituten. Hoe kun je een kluis beter testen dan door hem open- of los te breken? Precies, dit wordt dan ook gedaan in het testcentrum. Experts maken met hulp van verschillende gereedschappen één of meer openingen in de kluis. Ze kijken hoe snel dat gaat en wat voor gereedschap ze ervoor nodig hebben. Die resultaten verwerken de ‘ethische inbrekers’ in een score. Hoe hoger de score, hoe hoger de weerstandsklasse. Die klasses zijn ingedeeld volgens Europese prestatienormen. We zetten ze voor je op een rij:

  • EN 14450 - Europese Norm voor privékluizen Security Level S1 en S2 *)
  • EN 1143-1 - Europese Norm voor kluizen Grade 0 t/m klasse VI**/***)
  • EN 1143-2 - Europese Norm voor afstortkluizen Grade DI t/m klasse DIV **

Indicatie waardeberging  De Raat DRS Combi-Fire 1K

Hoe goed je kluis ook is, er bestaat altijd een kans dat kwaadwillenden hem openbreken. Daarom is het belangrijk om te weten wanneer en tot welk bedrag je spullen verzekerd zijn. Verzekeraars noemen dit de ‘indicatie waardeberging’: het maximale bedrag aan spullen en geld dat je in je kluis mag bewaren. Verzekeraars bepalen de dekking op basis van de weerstandsklasse van je kluis.

 

Deze informatiekaart toont je de verzekerde bedragen per klasse. Belangrijk om te weten is dat verzekeraars er vanuit gaan dat de kluis zich bevindt in een onbewoond, onbewaakt en niet-beveiligd pand binnen de bebouwde kom. Is je situatie anders, dan kan er andere dekking gelden.

vgw-informatiekaart-kluizen

Een voorbeeld: stel je voor dat je een privékluis hebt die volgens de normering in de klasse EN 14450 security level S1 valt. In dat geval dekt je verzekeraar tot 2500 euro aan contanten en 5000 euro aan waardevolle spullen.

Heb je een afstortkluis in de klasse EN 1143-1 Grade V, dan ben je voor 125.000 euro aan contant geld en voor 250.000 euro aan waardevolle spullen verzekerd.

Sloten en verankering  Salvus Palermo 1

In de Europese Normering voor kluizen staat exact beschreven hoeveel sloten je kluis moet hebben en aan welke classificatie die sloten moeten voldoen. Afhankelijk van de weerstandsklasse moeten er één of twee sloten op de kluis zitten. Koop jij je kluis van een gecertificeerde fabrikant, dan kun je ervan uitgaan dat de sloten ook gecertificeerd zijn volgens de Europese Normering.

Kleine kluizen die lichter dan 1000 kilo zijn, moeten worden verankerd. Doe je dit niet, dan ben je niet verzekerd tegen inbraak. Je kunt een kluis op verschillende manieren vastzetten, bijvoorbeeld met een mechanische of chemische verankering. Lees er meer over in deze blog over het installeren van kluizen thuis of op kantoor.

Conclusie

Een gecertificeerde inbraakwerende kluis biedt de optimale bescherming tegen diefstal van waardevolle spullen of contant geld. Let bij aankoop van een inbraakwerende kluis op het plaatje aan de binnenkant van de deur. Hier zie je in welke weerstandklasse de kluis valt volgens Europese normen. Dit bepaalt de indicatie waardeberging, dus hoeveel geld en spullen je in de kluis kunt bewaren.