Als je zelf winkelier bent of in een winkel werkt, dan weet je hoe vervelend het is: winkeldiefstal. Helaas komt diefstal in Nederlandse winkels ontzettend vaak voor. In 2014 liepen retailers een totale schade op van 1,36 miljard euro. Dat is maar liefst 1,48 procent van de totale omzet. Gelukkig zijn er veel grote en kleine maatregelen die je kunt nemen om winkeldiefstal te voorkomen. Van de beveiliging van je winkel tot een dobbelspel: de 8 beste tips op een rij.
Tip 1: winkeldiefstal voorkomen met goede communicatie
Wil je winkeldiefstal voorkomen, dan is goede communicatie cruciaal. Een winkeldief vindt het natuurlijk fijn als hij anoniem en ongezien door je winkel kan lopen. Zorg er daarom voor dat jij en je collega’s iedere klant begroeten bij binnenkomst én vertrek. Je zendt hiermee een duidelijk signaal uit: we hebben oog voor onze klanten. Gedraagt een klant zich verdacht? Spreek hem of haar op een rustige en vriendelijke toon aan: “Goh, ik zie dat u moeite heeft met kiezen, kan ik u helpen?” Zorg ervoor dat je medewerkers actief door de winkel lopen. Voor een dief is het natuurlijk onprettig als hij weet dat er ieder moment een medewerker langs kan komen.
Tip 2: communiceer ook naar je personeel
Niet alleen communicatie naar je klanten is belangrijk, ook je personeel moet goed op de hoogte zijn over de do’s en dont’s. Zorg er bijvoorbeeld voor dat collega’s op de werkvloer nooit openlijk over hun pauzetijden spreken. Een dief luistert graag mee en slaat toe op een moment dat er minder personeel in de zaak staat. In sommige winkels spreken collega’s onderling een code af voor verdachte situaties. Als zij vermoeden dat er een winkeldief in een bepaald deel van de winkel rondloopt roepen zij een codewoord om, bijvoorbeeld: “Mevrouw den Havik, assistentie bij afdeling retouren alstublieft.” Mocht er toch een keer iets misgaan, vergeet dan niet de winkeleigenaren in je omgeving te waarschuwen. Samen staan jullie sterker.
Tip 3: beveiliging winkel door slimme inrichting
In een rommelige winkel is het gemakkelijker voor een dief om zijn slag te gaan. Het valt dan immers minder op als er iets weg is. Zorg er dus voor dat de schappen er altijd tiptop uitzien. Heb je in jouw winkel donkere hoeken, waar het moeilijk is om toezicht te houden? Een strategisch opgehangen spiegel biedt uitkomst. Denk ook na over de locatie van de kassa: staat de kassa vlakbij de in- en uitgang, dan komen alle klanten er hoe dan ook langs. Hierdoor weet een dief dat hij niet ongezien de winkel uit kan glippen.
Tip 4: laat je maatregelen zien
Laat dieven weten wat jullie beleid is ten aanzien van winkeldiefstal. Dit kun je doen door een bord op te hangen met een tekst zoals: ‘wij doen altijd aangifte van winkeldiefstal’ of door het boetebedrag erop te vermelden. Heb je beveiligingscamera’s in en om de winkel? Maak dit dan ook duidelijk kenbaar met bordjes op goed zichtbare plekken.
Tip 5: weinig geld in de kassa door afroomkluis
Om de schade van een diefstal uit de kassa te beperken, is het verstandig om zo min mogelijk geld in de kassa te hebben. Spreek met je personeel af dat zij het briefgeld vanaf een bepaald bedrag afromen in een afroomkluis of kassakluis. Deze kluizen zijn speciaal ontworpen voor het veilig afromen van kassageld. Een winkeldief die ziet dat de kassa’s in jouw winkel doorgaans niet zo vol zitten, is minder geneigd om jouw zaak als doelwit te kiezen. Daarnaast raden we je aan om pinbetalingen te promoten. Hierdoor is er nog minder geld in omloop.
Tip 6: zorgvuldig met sleutels omgaan: sleutelkluis
Waarschijnlijk heb je in je magazijn een kluis staan voor geld en andere waardevolle spullen. En als het goed is, zit er ook op je magazijn een goed slot. Misschien staan de duurdere producten in je winkel achter vitrines. Kortom: er zijn meestal redelijk wat sleutels in de omloop. Met de belangrijkste sleutels van je winkel wil je natuurlijk zorgvuldig omgaan, zodat dieven ze niet in handen kunnen krijgen. Een manier om je sleutel goed en veilig te organiseren is een sleutelkluis.
Tip 7: spot de dief…
Hoe koelbloedig sommige geroutineerde boeven ook zijn, vaak vertonen dieven opvallend gedrag. Ze kijken veel om zich heen, houden je personeel in de gaten, komen nerveus over of blijven lang hangen. Train je collega’s in alertheid op dit soort gedrag. Je kunt hen dan meteen kennis laten maken met de veelgebruikte geprepareerde tas. Dit zijn meestal grote boodschappentassen met een laag aluminiumfolie aan de binnenkant. Voor dieven een beproefde methode, omdat het detectiepoortje niet afgaat als ze de tas volstoppen met spullen uit jouw winkel.
Tip 8: …en spot ook onder je eigen personeel
Triest maar waar: ook onder je eigen personeel kunnen zich winkeldieven bevinden. We raden je daarom aan om regelmatig de tassen van je collega’s te (laten) controleren aan het eind van de dag. Je kunt dit bijvoorbeeld doen met een dobbelspel, zodat iedereen evenveel kans maakt gecontroleerd te worden. En wees alert op bepaalde signalen. Komt iemand altijd als eerst en vertrekt hij of zij als laatst? Heeft een collega nooit een kasverschil of juist heel vaak een afgerond bedrag? Dan is het verstandig een extra oogje in het zeil te houden. Hangt er in jouw winkel een fijne sfeer en is je personeel gemotiveerd? Dan is de kans een stuk kleiner dat iemand misbruik maakt van de situatie.