Advies

Hebben jullie ook kluizen met 2 sloten?

Jazeker! Diverse kluizen kunnen worden uitgerust met 2 sloten. Vaak wordt er naast een elektronisch codeslot een sleutelslot geplaatst. Ook zijn 2 sleutelsloten mogelijk of een combinatie met een mechanisch cijferslot. 

De typen kluizen die hiervoor in aanmerking komen zijn Eurokluizen en een aantal afstortkluizen.

Indien u behoefte heeft aan een 2e slot, neem dan contact met ons op om u verder te adviseren.

Hoe kies ik de juiste brandwerende documentenkluis?

Om een juiste keuze te kunnen maken, dient u het volgende te weten:

  • Moet de kluis brandveiligheid bieden tegen papier (documenten, contracten, diploma's, certificaten, e.d.) of data media (backup tapes, CD's, DVD's,USB sticks, e.d.)?
  • Hoe lang moet de kluis beveiliging bieden tegen brand?
  • Hoe groot moet de kluis zijn, wat is de vereiste opbergcapaciteit?
  • Is er ook een waardeberging vereist voor het opbergen van contact geld of kostbaaheden?
  • Wat is uw budget?

Verankering brandwerende kluizen

  • Écht brandwerende kluizen hebben nooit verankeringsgaten in de achterwand. Indien een kluis verankeringsgaten in de achterwand dan is het zeker geen écht brandwerende kluis. Bij een brand zouden de vlammen en warmte immers eenvoudig in de kluis kunnen binnen dringen.
  • Enkele brandwerende kluizen kunnen verankerd worden via de bodem. Hiervoor is een speciaal verankeringgat in de bodem van de kluis aangebracht of er wordt gebruikt gemaakt van een speciale constructie (plint) welke bevestigd is aan de bodem van de kluis.

Let op

  • Kluizen met een brandwerende constructie volgens DIN 4102 bieden geen échte brandveiligheid. De kluis is gevuld met een isolerend materiaal en biedt enige brandvertraging. In een brand wordt echter al na enkele minuten temperaturen bereikt boven 170°C (ontbrandingstemperatuur van papier). 

Hoe kies ik de juiste kluis?

Bij de keuze van een kluis moet u verschillende factoren overwegen, maar belangrijkste is wat voor soort spullen u in de kluis wilt opbergen.

Indien u contant geld, juwelen of andere kostbaarheden wilt opbergen dan is hiervoor een privékluis (ookwel meubelkluis genoemd) het meest geschikt. Deze typen kluizen bieden primair weerstand tegen diefstal cq inbraak en worden aangeduid met waardebeging (door verzekeraars ookwel verzekerde waarde genoemd).

Waardeberging

De waardeberging is bepaald door de kwaliteit van de kluis en hoe hoger de waardeberging, hoe meer weerstand tegen openbreken van de kluis. 

Brandveiligheid

Als uw kluis primair brandveiligheid moet bieden, dan is een documentenkluis het meest geschikt. Een documentenkluis biedt bescherming tegen brand, waarbij de temperatuur van 177° celius in de kluis niet wordt overschreden gedurende een bepaalde tijd. 

Als u juist data media (USB stick, harddisk, backup tapes, geheugenkaarten, e.d.) op te bergen dan is een datakluis het meest geschikt. Een datakluis biedt bescherming tegen brand, waarbij de temperatuur van 52° celius in de kluis niet wordt  overschreden én waarbij de relatieve vochtigheid niet boven de 85% komt. Boven een temperatuur van 52° celius of een vochigheid van 85% wordt data media onherstelbaar beschadigen.

Zijn er kluizen met linksdraaiende deuren?

Standaard worden alle kluizen geproduceerd met een rechtsdraaiende kluisdeur (DIN rechts). 

Op speciale bestelling is een linksdraaiende kluisdeur - voor een aantal producten - leverbaar. Omdat het hier gaat om een kluis op maat dient u rekening te houden met een verlengde levertijd van 4-8 weken.

Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

Ik wil graag een persoonlijk advies voor mijn specifieke situatie, kan dat?

Dagelijks geeft Outletkluizen.nl een persoonlijk en professioneel advies over de mogelijkheden van kluizen en brandkasten.

Neem gerust contact op voor een persoonlijk advies.

Kan ik mijn brandwerende kluis aan de muur verankeren?

Een gecertificeerde brandwerende kluis kan onmogelijk een verankeringsgat in de achterwand hebben. Dit zou immers leiden tot een verzwakking van de barrière. 

Als alternatief kan de kluis worden verlijmd aan de bodem en / of achterwand. Hiervoor gebruiken wij de 321 Polymet Kit. Mits goed uitgevoerd, biedt dit een zeer goede bevestiging. 

Indien u kiest voor installatie dan wordt u compleet ontzorgt. Wij installeren de Salvus Torino op iedere gewenste plek conform eisen van Vereniging Geld- en Waardeberging (VGW).

Ik wil mijn kluis laten verankeren, maar er kan niet in de vloer geboord worden, wat nu?

Door de aanwezigheid van leidingen, kabels of bijv. een computervloer is het niet altijd mogelijk om rechtstreeks in de vloer te boren. Ook kan het zijn dat de vloer bestaat uit plankdelen die worden gedragen door balken. In gevallen waar boren in de vloer niet mogelijk is kunnen wij de kluis verankeren dmv van verlijmen of een speciale ankerplaat. 

Verlijmen

Verlijmen van een kluis of brandkast is een goede alternatieve methode voor verankeren. De 321 Polymet kit is hiervoor zeer geschikt welke wij ook zelf inzetten indien boren niet mogelijk is of bijv. voor het vastzetten in een kast.

Tevens is het een uitkomst voor kelderplaatsigen waar er teveel risico is ivm waterschade. Indien er goed verlijmd wordt kunnen er hoge 'los trek' waardes worden bereikt. Een nadeel van verlijmen is dat verplaatsen van de kluis niet evident is. Het vlak waaraan verlijmd wordt zal meestal onherstelbaar beschadigen tijdens lostrekken, snijden, wrikken.

Hoeveel sleutels worden er geleverd bij een kluis met sleutelslot?

Standaard worden kluizen met een sleutelslot altijd met 2 sleutels geleverd. Indien dit afwijkt wordt dit vermeld in de specificatie op de betreffende productpagina. 

Sommige kluizen worden geleverd met een noodsleutel. Het gaat hier meestal om goedkope kluizen met een elektronisch codeslot. Met behulp van de noodsleutel kan toch de kluis worden geopend als men de code is vergeten. Verschillend per product wordt er 1 of 2 noodsleutel(s) meegeleverd

Is een documentenkluis te verankeren via de achterwand?

Een documentenkluis is een kluis met brandwerende eigenschappen. Indien een brandwerende kluis voorzien zou zijn van verankeringsgaten in de achterwand dan vormt dit een verzwakking in de brandwerende eigenschappen. Hierdoor zult u dus geen documentenkluizen tegenkomen met verankeringsgaten in de achterwand.

Een aantal documentenkluizen kunt u tóch verankeren. Bij kleine documentenkluizen is er een verankeringsgat in de bodem aangebracht, welke niet direct een zwakke plek hoeft op te leveren van de brandveiligheid. De fabrikant heeft hiervoor voorzieningen opgenomen zoals bijv. een stalen afdekplaat. Een aantal documenten en datakluizen hebben een speciale bodemconstructie zodat verankering mogelijk is zonder de kluis te 'verzwakken'. Verankering is dat mogelijk via een frame.

Let op

  • Kluizen met een brandwerende constructie volgens DIN 4102 bieden geen (échte) brandveiligheid. De kluis is gevuld met een isolerend materiaal en biedt enige brandvertraging. In een brand wordt echter al na enkele minuten temperaturen bereikt boven 170°C (ontbrandingstemperatuur van papier).

Zijn er kluizen met linksdraaiende deuren?

Standaard worden alle kluizen geproduceerd met een rechtsdraaiende kluisdeur (DIN rechts). 

Op speciale bestelling is een linksdraaiende kluisdeur - voor een aantal producten - leverbaar. Omdat het hier gaat om een kluis op maat dient u rekening te houden met een verlengde levertijd van 4-8 weken.

Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.