Een kluis in huis is een waardevolle investering voor wie waardevolle eigendommen veilig wilt stellen. Een inbraak of brand is nooit helemaal uit te sluiten. Een goede thuiskluis biedt een laatste barrière om te voorkomen dat uw eigendommen verloren gaan.

Kluizen zijn er in vele soorten en maten. Van kleine goedkope kluisjes bij de bouwmarkt tot zware dubbel gecertificeerde kluizen. Wat maakt nu een goede kluis en wat voor bescherming heeft u nodig?

Deze en andere vragen beantwoorden wij in dit artikel om u te helpen de beste keuze te maken voor een thuiskluis.


Thuiskluizen test

Kassa heeft in het verleden een test gedaan op diverse kluisjes uit het goedkopere segment. In de test zijn een aantal bouwmarkt kluisjes door een expert aangevallen.

Mocht u overwegen voor een goedkoop kluisje te kiezen raden wij u aan eerst even dit filmpje te bekijken.


Wat maakt een kluis goed?

De mate van bescherming die kluizen bieden loopt zeer uiteen. Van praktisch verwaarloosbaar (bouwmarkt kluisjes) tot niet te kraken en 120 minuten brandwerend.

Een goede thuiskluis biedt voor uw situatie de juiste soort bescherming, voldoende opbergruimte en is prettig in het gebruik.

Belangrijk om te weten:

 • Een inbraakwerende kluis is niet per definitie goed brandwerend.
 • Een brandwerende kluis is niet per definitie goed inbraakwerend.

Fabrikanten van met namen goedkope kluizen doen vaak claims op gebied van inbraakwerendheid en brandwerendheid die niet kloppen en schijnveiligheid bieden.

Een goede kluis is getest door een onafhankelijk instituut. Op basis hiervan ontvangt een kluis een certificaat dat deze voldoet aan een kwaliteitsnormering. Er zijn veel kluisjes op de markt welke niet beschikken over een certificaat. Deze kluizen zijn in de meeste gevallen vrij gemakkelijk te openen met licht gereedschap of manipulatie.

Om de beste kluis te kiezen zijn er daarom een aantal belangrijke vragen om te beantwoorden:

 1. Waar wilt u uw eigendommen voor beschermen?
 2. Wat wilt u in de kluis opbergen?
 3. Welk type slot is voor u het beste?
 4. Waar wilt u de kluis plaatsen?

Op basis van deze vragen helpen wij u nu te bepalen welke eigenschappen en normeringen voor uw thuiskluis aanbevolen zijn.


1.      Waar wil ik mijn eigendommen voor beschermen?

Een kluis wordt gemaakt met een doel voor ogen: bescherming bieden tegen inbraak, brand of allebei. Waar de kluis voor moet beschermen bepaald hoe de kluis gebouwd wordt.

Bij een inbraakwerende kluis ligt de nadruk op weerstand tegen aanvallen. Denk aan:

 • Een solide stalen behuizing
 • Een degelijk slot dat niet te forceren valt
 • Anti-boor maatregelen
 • Goede verankeringsmogelijkheden

Bij een brandwerende kluis ligt de nadruk op dat de binnentemperatuur bij brand voor een bepaalde tijd onder het kritieke punt blijft. Dat betekent:

 • Brandwerende vulling in de romp
 • Compartimentering (aparte kast in de kluis)
 • Speciale sealing rondom de opening tegen bluswater
 • Valbescherming

Er zijn kluizen die goede bescherming bieden tegen beiden. Deze inbraak- en brandwerende kluizen zijn over het algemeen duurder, omdat er geïnvesteerd is in weerstand op beide vlakken. Een goede inbraakwerende- en brandwerende kluis beschikt ook over twee certificaten.


2.      Wat wil ik in mijn kluis bewaren?

Als u weet welk type bescherming u zoekt, is het volgende uitgangspunt bepalen wat u in de kluis wilt opbergen:

 • Contant geld,
 • Sieraden & kostbaarheden
 • Laptops / elektronica apparatuur
 • Waardepapieren en papieren archieven
 • Datamedia / back-ups

Zo maar een paar veel voorkomende eigendommen waarvoor mensen een kluis in huis wensen aan te schaffen. Voor elk van deze gelden andere eisen aan de kluis. Zowel qua formaat als weerstand en certificeringen.

Laten we eerst uitgaan van inbraakwerende bescherming voor geld en kostbaarheden met een bepaalde waarde.

Inbraakwerendheid: Let op waardeberging en normering

Verzekeraars stellen eisen aan de veiligheidsmaatregelen die u treft op basis van de waarde van de kostbaarheden of contant geld. Indien u de inhoud wilt verzekeren wilt, dient u een kluis te hebben met voldoende waardeberging die gecertificeerd is volgens Europese normeringen.

Hoe hoger de waardeberging, hoe hoger de geteste weerstand van de kluis tegen openbreken.

vgw-informatiekaart-kluizen

Voorbeeld waardeberging:

Wanneer u 8.000 euro contant geld wilt opbergen, dient de kluis een waardeberging van 10.000 euro te hebben en een certificaat volgens de norm EN 1143-1 (Grade 0) van het ECB-S testinstituut.

Hebt u geen cash geld, maar kostbaarheden in de kluis met een waarde van 8.000 euro? Dan kunt u ook kiezen voor een kluis met EN 14450 S2 certificaat.

Een gecertificeerde kluis beschikt over een uniek plaatje aan de binnenkant waarop de certificatie wordt weergegeven:

vgw-informatiekaart-kluizen-label

SKG gecertificeerde kluizen

Het SKG-IKOB is een Nederlands test instituut dat sinds enkele jaren ook kluizen beoordeeld. Er zijn verschillende kluizen met een SKG certificaat. Ook deze kluizen bieden een geteste weerstand en hebben een waardeberging: skg plaatje

 • SKG ** 2.500 contant geld / 5.000 kostbaarheden
 • SKG *** 5.000 contant geld / 9.000 kostbaarheden

Brandwerendheid: Normen en certificaten

Wilt u de inhoud van uw kluis veilig stellen voor brand? Dan moet u rekening houden met de brandwerendheid van de kluis. Brandwerende kluizen worden ingeschaald op hoe lang de en de binnentemperatuur onder het kritieke punt blijft: 30, 60, 90 of 120 minuten.

Er zijn drie grenzen voor het kritieke punt:

 • Papieren documenten gaan verloren wanneer de binnentemperatuur boven de 177°C komt.
 • Data media zoals USB sticks, DVD’s en harde schijven gaan verloren bij 75°C
 • Data media zoals floppys en tapes gaan verloren boven de 52°C.

 

Brandwerende kluizen worden gecertificeerd door ze bloot te stellen aan zeer hoge temperaturen in een oven. Middels sensoren wordt nauwkeurig gemeten wat het verloop van de binnentemperatuur is.

Inbraak- & brandwerende kluizen: Dubbel gecertificeerd

Een kluis die zowel goed inbraakwerend als brandwerend is heeft aan de binnenkant twee labels: één voor inbraakwerendheid, één voor brandwerendheid.


 

3.      Welk type kluisslot is voor u het beste?

De meeste kluizen zijn beschikbaar met verschillende varianten sloten. Doorgaans kiezen de meeste mensen tussen een kluis met sleutelslot of codeslot. Het ene slot is niet beter dan het andere (met uitzondering van goedkope kluisjes), maar de slotkeuze is belangrijk voor het gebruik.

We zetten de kenmerken, voor- en nadelen graag even op een rij.

Kluis met sleutelslot

Dubbelbaard sleutelslot op kluisWanneer u een kluis met een sleutelslot kiest, let er dan op dat het een dubbelbaard sleutelslot betreft. Cilindersloten zijn nooit veilig. Deze worden binnen een minuut geforceerd met licht gereedschap.

Een dubbelbaardsslot valt niet te manipuleren en is een veilige keuze. Het gebruik van een sleutel betekend wel dat u zorgvuldig met de sleutels dient om te gaan. Raakt u de sleutel(s) kwijt? Dan moet een specialist aan te pas komen om de kluis te openen.

Het betekent ook dat u de kluissleutel zorgvuldig moet beheren. Hangt de sleutel aan uw sleutelbos? Houdt er dan rekening mee dat u niet meer zomaar uw sleutels op tafel kunt leggen bij thuiskomst.

Kluis met codeslot

codeslot op kluisEen kluis met elektronisch codeslot heeft als voordeel dat u geen sleutel hoeft te beheren. De kluis is te openen met een eigen gekozen PIN code. Het slot mechanisme bedient elektronisch de vergrendeling.

Elektronische sloten zijn er in verschillende uitvoeringen:

 • Een simpel codeslot met 1 code
 • Met meerdere codes voor verschillende gebruikers
 • Met een noodsleutel
 • Met speciale tijdslot voor vertraagde opening

Een elektronisch slot werkt op batterijen. Deze zult u dus om de zoveel tijd moeten vervangen. Wanneer de batterij bijna leeg is, zal de kluis dit aangeven wanneer deze wordt geopend om te voorkomen dat de kluis gesloten is en niet meer open kan.

Wanneer dit toch voorkomt, bijvoorbeeld bij een zeer lage gebruiksfrequentie, kan er via de buitenkant een losse batterij aangesloten worden om het slot alsnog te openen. Of de kluis beschikt over een noodsleutel om te gebruiken.

Kluisslot met Vingerafdrukslot

fingerprintslot op kluisEr zijn tegenwoordig ook kluizen met een biometrische fingerprintscanner. Handig, want u hoeft geen sleutel te beheren en geen code te onthouden.

In de praktijk werkt dit type slot echter nog niet feilloos en zijn vooralsnog vrij duur in de aanschaf.

Certificering van kluissloten

Wanneer een kluis gecertificeerd inbraakwerend is, betekend dit ook automatisch dat het slot getest is. Voorwaarde voor het afgeven van het certificaat is dat deze voldoet aan de eisen volgens de Europese EN 1300 norm. Dit certificaat kan aan elk type kluisslot worden toegekend.


 

4.      Waar wilt u de kluis plaatsen in huis?

Wanneer u heeft beslist welke kluis u nodig heeft, moet u nog een plek in huis uitkiezen waar de kluis geïnstalleerd wordt. Bij het kiezen van een plek zijn er een aantal overwegingen om te maken:

 1. Kan de kluis stevig verankerd worden in de vloer en / of muur?

Een kluis moet verankerd worden tegen meenemen tenzij deze zwaarder is dan 1000 kg. Verankering gebeurd bij voorkeur in een betonnen wand of vloer. Houdt daar rekening mee met het kiezen van een plek in huis.

Verankeringsmaterialen worden meegeleverd met de kluis. Meestal zijn dit keilbouten, maar soms ook goedkopere pluggen. Overweeg om in dat geval zelf bij de bouwmarkt stevigere ankers te halen.

Wilt u de kluis in een kast plaatsen? Haal dan een stuk plaatmateriaal uit de achterwand zodat de kluis alsnog direct tegen de wand kan worden geplaatst.

Is er echt geen mogelijkheid om de kluis op een betonnen vlak te monteren? Dan kunt u eventueel kiezen om de kluis te verlijmen met een hoge kwaliteit industriële polymet kit.

 1. Plaats de kluis niet op een onmogelijke plek

U overweegt wellicht om de kluis te verstoppen in huis zodat inbrekers de kluis niet kunnen vinden. In de praktijk zorgt dit er voor dat u minder snel geneigd bent om iets in de kluis te leggen of even snel er uit te halen.

Resultaat: waardevolle spullen slingeren alsnog in huis rond.

Plaats de kluis daarom niet op een te lastige plek, zodat u gemakkelijk gebruik er van maakt. Inbrekers weten prima waar ze moeten zoeken en vinden uw kluis toch wel.

Inbouwkluizen

Er zijn ook kluizen die speciaal ontworpen zijn om in te bouwen in de vloer of muur: muurkluizen en vloerkluizen. Hiermee wordt een zeer hoge inbraakwerendheid gerealiseerd, want de kluis is compleet verankert. Ook is de kluis hier goed mee te verbergen. Inbouwkluizen zijn echter meestal niet brandwerend.

Het plaatsen van een inbouwkluis is een bouwkundige aanpassing aan uw woning en dient te gebeuren door een professional.


 

Thuiskluizen advies van Outletkluizen

Sommige kluizenseries bestaan al ruim 10 jaar. Een goed product hoeft niet vervangen te worden. Zo zijn er een aantal kluizen die bovenuit springen qua prijs/kwaliteitsverhouding en gebruiksgemak.

Wij raden u aan om de volgende kluizen voor thuisgebruik eens te bekijken:

1.      De Raat PT 1 (Inbraakwerende kluis)

PT-1 zijkant openEen kleine compacte kluis voor het veilig opbergen van contant geld en kostbaarheden met een waardeberging van €5.000 / €9.000 en gecertificeerd volgens EN 14450 klasse S2. Uitgevoerd met dubbelbaard sleutelslot. Ook verkrijgbaar met elektronisch slot (De Raat ET 1)

Als beste getest door de Consumentenbond in 2009.

Bekijk de PT 1

 

2.      Salvus Palermo 1 elo (Inbraak- & Brandwerende kluis)

Salvus Palermo 1 eloDe Palermo serie van Salvus is dubbel gecertificeerde documentenkluis. Inbraakwerend volgens EN 14450 met een waardeberging van € 5.000 voor contant geld / € 9.000 voor kostbaarheden. 30 minuten brandwerend voor papier klasse LFS30P volgens EN 15659.

Een prima kluis voor thuis welke breed genoeg is voor archiefmappen. Beschikbaar met zowel dubbelbaard sleutel slot als elektronisch codeslot.

Bekijk de Salvus Palermo 1 elo

 

3.      Salvus Torino 1 (Brandwerende kluis)

Nauta BarneveldDe Salvus Torino is een brandwerende kluis met 60 minuten brandveiligheid. Gecertificeerd volgens EN 15659 klasse LFS60P. De kluis is beschikbaar met sleutelslot of elektronisch codeslot. Geen gecertificeerd weerstand tegen inbraak, maar gewoon een goede brandkast voor een schappelijke prijs.

Bekijk de Salvus Torino 1

 

Hebt u na het lezen van deze uitleg nog vragen over de beste kluis voor uw huis en wensen? Neem gerust contact met ons op voor advies.