Ieder jaar woeden er in Nederland meer dan 10.000 binnenbranden, in woningen en kantoren. Bij die branden gaan vaak veel documenten van grote waarde verloren. Zowel van emotionele waarde (foto’s en brieven) als van financiële waarde (geld en elektronische datadragers met bedrijfsinformatie). Een brandwerende kluis of brandkast kan dit leed voorkomen. In deze blog leggen we uit wat een brandwerend kluis is en waaraan zo’n kluis moet voldoen om brandwerend te zijn. Ook geven we een overzicht van de verschillende soorten brandwerende kluizen.

Wat is een brandwerende kluis?

Sun Safe Electronic EM 015

Sun Safe brandwerende documentenkluis

In de basis werkt een brandwerende kluis zo: dankzij het ontwerp en de materiaalkeuze houdt een brandwerende kluis de hitte van een brand buiten de deur. De temperatuur binnen de kluis blijft daardoor lager dan de temperatuur die schadelijk is voor de inhoud. De kluizen zijn meestal (deels) gemaakt van isolerende materialen. Ontwerpers passen vaak slimme technieken toe, zoals de expansieband in het kozijn. Die band zet uit bij hitte. Tijdens een brand wordt je kluis dus helemaal afgesloten. Als je een kluis koopt, is het belangrijk dat je let op de mate van brandwerendheid en het certificaat.

Brandwerendheid van kluizen

Brandwerende kluizen zijn dus zo ontworpen dat de temperatuur in de kast laag blijft tijdens een brand. Hoe laag die temperatuur moet blijven, is afhankelijk van de inhoud. Papier kan bijvoorbeeld hogere temperaturen verdragen dan datadragers (zoals USB-sticks). De ontbrandingstemperatuur van papier is 177 graden Celsius. Voor digitale of magnetische datadragers is dat 52 graden Celsius.

Het is dus belangrijk om te kijken hoe brandwerend jouw kluis is voor die materialen. Die brandwerendheid wordt uitgedrukt in minuten (doorgaans in 30, 60 of 120 minuten). Je kunt dit aflezen op een plaatje aan de binnenkant van de kluisdeur. Als daar bijvoorbeeld op staat: S 60P (60 min.), dan betekent dit dat de kluis 60 minuten lang in de vuurhaard kan staan voordat die kritische temperatuur wordt bereikt.

Certificering en normering

Om zeker te zijn dat je safe brandwerend is, raden wij je aan een officieel gecertificeerde kluis aan te schaffen. Dit betekent dat hij op een gecontroleerde manier getest is in een onafhankelijk testinstituut. De belangrijkste en meest geaccepteerde testinstituten op het gebied van brandwerendheid zijn UL (een Amerikaans testinstituut) en VDMA (een Duits testinstituut). Zij testen de kluizen volgens de officiële normering voor kluizen. Op het plaatje aan de binnenkant van de deur van de kluis lees je af waar je kluis getest is en volgens welke normering.

Hoe worden de kluizen getest?

MasterLock LFW082FTC L

MasterLock brandwerende datakluis

Maar hoe worden die kluizen nou precies getest op hun brandwerendheid? Precies zoals je waarschijnlijk al denkt: door ze in een testinstituut bloot te stellen aan brand. De kluizen worden tussen de 30 en 120 minuten in een vuurhaard geplaatst met temperaturen tussen de 850 en 1100 graden Celsius.

Zwaardere kluizen ondergaan ook nog een valtest, om te kijken of het materiaal de klap aankan. En bij sommige kluizen monitoren de testers ook de afkoelperiode. Het kan namelijk gebeuren dat de inhoud van een kluis ná een brand alsnog beschadigt tijdens de natuurlijke afkoelperiode van een brand.

 

Alle kluis normeringen op een rij

Aan de normering van een kluis kun je aflezen op welke temperaturen de kluis is getest en of hij ook een valtest en afkoelperiode doorstaat. We zetten de belangrijkste normeringen voor je op een rij:

EN 1047-1

Wil je een kluis die zeer hoge temperaturen kan weerstaan? Dan kies je voor een safe die getest is volgens de EN 1047-1 normering. Deze kluizen worden 1 of 2 uur getest op 1090 graden. Ze doorstaan een valtest van 9,15 meter en de afkoelperiode.

UL72

Kluizen met dit certificaat zijn getest voor het brandwerend opbergen van papier en datadragers tot 1000 graden Celsius (gedurende 1 of 2 uur), met een optionele valproef van 9 meter en een afkoelperiode.

LSF (EN 15659)

Kluizen met dit certificaat zijn getest op 850 graden Celsius en zonder valtest of afkoelperiode.

NT Fire 017

De brandwerende kluizen beschermen papier of datadragers gedurende 1 of 2 uur in een brandhaard  met een temperatuur van 927 graden. Geen valtest of afkoelperiode.

ETL

Deze normering is speciaal voor het brandwerend opbergen van digitale mediadragers zoals CD’s, DVD’s en memorysticks. Een ETL-gecertificeerde kluis is niet geschikt voor magnetische informatiedragers, zoals cassettetape. Deze brandkasten doorstaan een val van 4,5 meter hoogte.

S1037 (JIS)

Brandwerend voor papier, 1 of 2 uur getest op ongeveer 840 graden Celsius en een valtest van 4 meter.

DIN 4102

Dit is geen officiële normering. Brandkasten met DIN 4102 hebben alleen wat extra isolatiemateriaal tussen de wanden. Geen test, geen certificaat.

Verschillende soorten kluizen

Salvus Bolzano 4

Salvus brandwerende ladekast

Wat voor brandwerende kluis of brandkast past het beste bij jouw behoeftes? Dit is afhankelijk van meerdere factoren zoals: het soort spullen dat je wilt opbergen (voornamelijk papier of ook andere materialen?), de locatie van je kluis (op zolder, of in de kleder?) en je budget. Een paar verschillende brandwerende kluizen op een rij:

  • Heb je alleen wat privé documenten, dan ligt de keuze voor een kleine privékluis voor de hand.
  • Een datakluis is speciaal geschikt voor het opbergen van datadragers zoals externe harde schijven, USB-sticks, CD’s en DVD’s.
  • Voor het opbergen van chemicaliën en gevaarlijke stoffen, kies je voor een brandwerende chemicaliënkast.
  • Heb je grote hoeveelheden dossiers, contracten en andere papieren? Dan kies je eerder voor een brandwerende ladekast of brandwerende archiefkast. Let hierbij wel goed op of de kast écht brandwerend is – en dus niet slechts brandvertragend.

Wil jij je spullen ook beschermen tegen inbraak? Dan kies je voor een inbraakwerende- en brandwerende kluis.