Niets zo vervelend als je sleutels kwijt zijn. Goed opbergen van sleutels kan een hoop zoekstress voorkomen en is een stuk veiliger. Wanneer je op je werk veel sleutels beheert, is het veilig opbergen ervan zelfs noodzakelijk. Wil je meer weten over sleutels bewaren? In dit artikel geven we je vijf concrete tips.

Tip 1: sleutels bewaren in sleutelkast

De ideale oplossing voor het bewaren van sleutels: het sleutelkastje. Geen gerommel meer in 27een chaotische la, maar al je sleutels ophangen in een overzichtelijke kast. In sommige sleutelkasten kun je tot wel 400 sleutels kwijt. Vaak zijn ze voorzien van sleutelhaken die je in hoogte kunt verstellen. Meestal kun je een kleurcodering aanbrengen. Door de sleutels een label te geven en in te delen op kleurcodes, raak je nooit het overzicht kwijt. Berg je erg veel sleutels op? Dan kies je voor een sleutelkast met één of meer uittrekbare sleutelpanelen. Deze kasten zijn vooral handig voor kantoren, zorginstellingen of scholen. Maar ook in een studentenhuis of groter huishouden. Immers: je hebt eindelijk een plek om alle auto-, fiets-, scooter- en huissleutels op te hangen.

Tip 2: sleutelkast met slot in beveiligde ruimte

Een sleutelkastje is vooral bedoeld om sleutels te bewaren. En dus niet specifiek om ze te beveiligen tegen diefstal. Kwaadwillende types kunnen een sleutelkastje met hulp van gereedschap vaak  gemakkelijk forceren. Het is daarom verstandig om de kast in een beveiligde, of in ieder geval afsluitbare, ruimte op te hangen. Meestal kun je hem stevig verankeren aan de muur. Je krijgt het bevestigingsmateriaal dan automatisch bijgeleverd. De sleutelkast heeft zelf trouwens ook een slot, bijvoorbeeld een slot met een code. Hierdoor heeft niet iedereen zomaar toegang tot het kastje.

Tip 3: berg je autosleutels op in een garagekluis

Zoek jij een speciale oplossing voor het opbergen van je autosleutels? Dan kom je al gauw uit bij garage sleutelkluizen. Deze kluizen worden gebruikt voor het veilig opbergen van autosleutels én kentekenbewijzen. Ze zijn inbraakwerend, maar dan moet je de kluis wel op de juiste manier verankeren. Vanzelfsprekend zijn deze kluizen erg geliefd onder garagebedrijven, die helaas vaak het doelwit zijn van inbraak. Let er bij aankoop op dat de kluis is goedgekeurd door de RDW en de BOVAG.

Tip 4: sleutels buiten opbergen in sleutelkluis

Wil jij je sleutels zo veilig mogelijk opbergen, dan kies je voor een sleutelkluis. Heb je een bedrijf, dan moet je de sleutels om praktische redenen misschien wel buiten bewaren. Daarvoor zijn er twee soorten sleutelkluizen op de markt: afstortkluizen en sleutelkluizen met pincode.

  • Een afstortkluis bevestig je met een gerust hart aan de buitenkant van het bedrijfspand of woning. Deze kluizen zijn handig als je bijvoorbeeld een autoverhuurbedrijf hebt: klanten kunnen de autosleutels veilig afleveren buiten kantoortijd. De sleutelkluis is zo ontworpen dat dieven er met geen mogelijkheid sleutels uit kunnen vissen. Afstortkluizen worden standaard geleverd met een dubbelbaard sleutelslot.
  • Een sleutelkluis met pincode kun je ook aan de buitenzijde van het pand hangen. In plaats van een sleutel, heb je een pincode nodig om toegang te krijgen tot de kluis. Het slot is dus elektrisch. Dit soort sleutelkluizen worden gebruikt in onder andere de thuiszorg: medewerkers krijgen met de pincode toegang tot de sleutels van de huizen van de mensen die zij verzorgen.

Tip 5: kijk naar de certificering

Bij de keuze voor een sleutelkluis, is het belangrijk om te kijken naar de certificering. Kluizen met een officiële certificering zijn volgens de laatste normen getest op hun inbraakwerendheid. Sleutelkluizen met een Europese certificering worden altijd geleverd met het juiste bevestigingsmateriaal. Je kunt deze kluizen dus stevig aan de muur verankeren. We zetten de belangrijkste normeringen voor je op een rij:

De EN 14450 gecertificeerde sleutelkluis

Kluizen met de Europese Norm EN 14450 worden geaccepteerd door verzekeraars in Europa, mits je de kluis op de juiste manier aan de muur bevestigt. Een kluis met deze normering in klasse 1 (security level S1) is gecertificeerd tot een waardeberging van 2500 euro. Klasse 2 (security level 2) is gecertificeerd tot een waardeberging van 5000 euro. Een sleutelkluis met deze normering is perfect geschikt voor de thuissituatie.

De EN 1143-1 gecertificeerde sleutelkluis

Sleutelkluizen met de EN 1143-1 certificering bieden nog meer bescherming tegen inbraak. Deze kluizen zijn geschikt voor zakelijk gebruik.

SKG gecertificeerde sleutelkluizen

Dan is er ook nog een Nederlandse certificeringsinstantie: het SKG-IKOB. Een SKG gecertificeerde sleutelkluis krijgt twee sterren als hij drie minuten inbraakwerend is. Heeft hij drie sterren, dan is de kluis zelfs vijf minuten inbraakwerend. Kluizen met de SKG certificering worden veel gebruikt in de thuiszorg.

Conclusie

Sleutels bewaren kan op verschillende manieren. Ben je vooral op zoek naar een oplossing om je sleutels zo georganiseerd mogelijk te bewaren? Dan is een sleutelkast geschikt. Dankzij handige kleur- en labelsystemen houd je altijd overzicht. Vaak komen de kasten wel met een slot, maar ze zijn niet speciaal inbraakwerend ontworpen. Daarom is het aan te raden de sleutelkast in een beveiligde of afgesloten ruimte te plaatsen. Wil je sleutels op een zeer veilige manier bewaren en ze beschermen tegen diefstal? Dan kies je voor een sleutelkluis. Afhankelijk van je doel ga je voor een afstortkluis of een kluis met pincode. Bij aankoop is het verstandig om erop te letten of de kluis de juiste certificering heeft.