EC40-40_gWelk type kluisslot het beste bij jouw kluis past, is afhankelijk van een aantal zaken. Gebruik je de kluis voor het brandveilig opslaan van documenten, of zit hij vol met spullen van grote waarde? Heb je een ruim budget voor je kluis, of juist niet? De antwoorden op deze vragen bepalen welk kluisslot het meest geschikt voor je is. In dit artikel leggen we je uit welke verschillende soorten kluissloten er zijn en welke je het beste kunt kiezen voor jouw situatie.

Kan ieder slot op iedere kluis?

Als je een kluis koopt, zit daar meestal een standaard kluisslot op. Heb je het idee dat dit slot niet goed genoeg is? Dan kun je ervoor kiezen om dat standaard slot te vervangen voor een alternatief slotmechanisme. Soms is het ook mogelijk om meerdere sloten op je kluis te laten zetten. Lees de productomschrijving altijd vooraf. Hierin kun je zien welke kluissloten je wel en niet op jouw kluis of brandkast kunt installeren.

Welke soorten kluissloten zijn er?

Er zijn enorm veel verschillende soorten kluissloten. Zo heb je de keuze voor een sleutelslot, het elektronisch codeslot, een mechanisch combinatieslot, het biometrisch slot, een tijdslot of het cilinderslot. We zetten de voordelen en nadelen van de verschillende kluissloten voor je op een rij:

Dubbelbaard sleutelslot: veilig en goedkoop

FS1610_DETAIL01Het dubbelbaard sleutelslot wordt meestal standaard meegeleverd bij kluizen. Deze manier van vergrendelen voldoet aan de hoogste veiligheidseisen. Het dubbelbaard sleutelslot is dan ook geschikt voor Europees gecertificeerde kluizen. Een groot voordeel ten opzichte van andere slotopties, is de prijs. Een sleutelslot is namelijk veel goedkoper dan bijvoorbeeld een biometrisch of elektronisch slot. Je hoeft je bovendien geen zorgen te maken over storingen. Een nadeel: wanneer je je sleutels kwijtraakt, ben je ver van huis.

Bekijk ons aanbod kluizen met dubbelbaard sleutelslot

Elektronisch of digitaal codeslot: versleutelen met pincode

FS1611E (7)Het elektronische of digitale kluisslot open je door een pincode in te voeren. Meestal kun je verschillende pincodes instellen, zodat meerdere mensen er gebruik van kunnen maken. Soms komen deze sloten met extra opties, zoals het aansluiten van een alarmcentrale of het instellen van een dubbelcode. Een andere geavanceerde mogelijkheid is de blokkering bij manipulatie. Wanneer iemand een paar keer de verkeerde pincode invoert, blokkeert het slot een tijdje. Het voordeel ten opzichte van een sleutelslot, is dat je geen fysieke sleutel hebt die je kunt kwijtraken. Maar dan moet je de pincode natuurlijk niet vergeten. Gelukkig biedt de mastercode in zo’n geval uitkomst.
Bekijk ons aanbod kluizen met digitaal codeslot

Mechanisch combinatieslot: een veilig draaiwerk

S&G mechanisch cijferslot zijaanzichtHet mechanische combinatieslot krijg je open via de juiste openingscode met de draaiknop. Je stelt die code in met hulp van een stelsleutel, via een opening in de achterkant van de kluisdeur. Wanneer je de kluist wilt openen, moet je de knop meestal eerst een keer of drie een hele slag draaien. Daarna draai je de door jou ingestelde openingscode. Het is een zeer betrouwbare manier voor het vergrendelen van je kluis. Een ander voordeel is dat je geen sleutel hoeft te dragen. Het slot is echter niet goedkoop in de aanschaf, bovendien is de bediening een precisiewerkje dat wat oefening nodig heeft.
Bekijk ons aanbod kluizen met mechanisch combinatieslot

Biometrische kluisslot: geavanceerd en prijzig

Een biometrisch slot is één van de modernste kluissloten op de markt. Je opent de kluis met je eigen vingerafdruk. Wanneer je meerdere vingerafdrukken
instelt, kunnen verschillende mensen de kluis openen. Geavanceerde biometrische sloten bieden vaak de mogelijkheid om een gebruikerslog bij te houden. Je ziet dan dus wie de kluis op welk tijdstip heeft geopend. Je kunt gebruikers verwijderen, blokkeren of juist toevoegen. Het nadeel van dit kluisslot is de hoge prijs. En lang niet alle kluizen zijn er (al) geschikt voor.
Bekijk ons aanbod kluizen met biometrisch slot

Tijdslot: ontneemt dieven en overvallers de tijd

Elektronisch-slot-GatorEen tijdslot biedt extra veiligheid bovenop je sleutelslot of elektrische kluisslot. Wanneer iemand het kluisslot opent, zorgt het tijdslot ervoor dat het nog een tijdje duurt voordat de deur daadwerkelijk ontgrendeld is. Voor dieven en overvallers is dit een nachtmerrie, want het geeft jou de tijd om de politie te waarschuwen.

Cilinderslot

Het goedkoopste en meest eenvoudige kluisslot op de markt is het cilinderslot. Een cilinderslot open je met een sleutel. Het is minder veilig dan het standaard dubbelbaard sleutelslot. Het cilinder kluisslot wordt dan ook voornamelijk gebruikt voor kleine sleutelkasten en brandwerende kasten.
Bekijk ons aanbod kluizen met cilinderslot

Welk kluisslot past bij mijn kluis?

Welk kluisslot is het meest geschikt voor jouw kluis en jouw wensen?

Is de functie van jouw kluis voornamelijk het brandveilig bewaren van documenten, dan zou je kunnen kiezen voor een simpel cilinderslot.

Zoek je een zeer betrouwbaar systeem, maar wil je er niet al te veel geld uitgeven, dan is het dubbelbaard sleutelslot de beste optie.

Hebben meer mensen toegang tot de kluis nodig, maar wil je niet te veel sleutels in de omloop hebben? Kijk dan naar een elektrisch, mechanisch of biometrisch kluisslot.

Heb je nog vragen over welke kluisslot je het beste kunt gebruiken? Plaats dan hieronder je reactie.