Brandkasten

Bij ons vindt u een groot aanbod brandwerende kluizen en brandkasten van kwalitatieve merken zoals De Raat, Salvus en Sistec. Deze kluizen bieden optimale bescherming tegen die verwoestende gevolgen die een brand kan aanrichten. Door uw waardevolle eigendommen of bedrijfsarchieven op te bergen in een gecertificeerde brandkast voorkomt u dat uw eigendommen in rook opgaan. Let bij het kiezen van uw brandwerende oplossing op de certificering en mate van brandwerenheid. Afhankelijk van de inhoud van de kluis heeft u verschillende bescherming nodig.

Van hoog naar laag sorteren
Pagina
per pagina
247 items
Van hoog naar laag sorteren
Pagina
per pagina
247 items

Het kiezen van de juiste brandwerende kluis

Met een breed scala aan verschillende brandwerende kluizen en brandkasten kan het lastig zijn om de juiste keuze te maken. Allereerst is het belangrijk om een onderscheid te maken tussen de verschillende kluissoorten die worden aangeboden. Hieronder vindt u een overzicht van alle brandwerende kluissoorten die door ons worden aangeboden met daarbij het primaire doel waarvoor ze gebruikt dienen te worden:

  • Brandwerende archiefkasten zijn ideaal voor gebruik in een bedrijfspand of kantoor en zijn geschikt voor het opbergen van bijvoorbeeld ordners en bedrijfsarchieven. De archiefkast is eenvoudig in te richten met de meegeleverde legbladen. Bovendien levert een archiefkast bescherming tegen indringers door middel van een sleutel- of elektronisch slot.
  • Brandwerende boxen zijn kleine brandkasten die een basis bescherming tegen brand leveren. Een brandwerende box is geschikt om waardevolle documenten, data of kostbaarheden in op te bergen. Bovendien hebben de meeste boxen een geïntegreerde handgreep zodat de box gemakkelijk kan worden verplaatst.
  • Brandwerende ladekasten zijn de ideale oplossing om uw belangrijke documenten veilig in op te bergen. Door het ladesysteem met hangmappen kunt u de documenten gemakkelijk organiseren zoals in een normale ladekast. Bovendien is elke lade afzonderlijk van elkaar worden afgesloten.
  • Datakluizen bieden brandwering tegen al uw data. Data is veel kwetsbaarder tegen beschadiging door brand dan documenten. Alle soorten informatiedragers zoals tapes, negatieven, DVD's, CD-rom's, USB-sticks en andere dragers die digitale media bevatten worden beschermd. Een datakluis wordt ook wel een datasafe genoemd. 
  • Documentenkluizen zijn voornamelijk bedoeld om documenten te beschermen tegen de gevolgen van brandschade. Een documentenkluis is specifiek getest op hoe lang de binnentemperatuur van de kluis onder de kritieke temperatuur blijft en op basis daarvan wordt de kluis gecertificeerd. 

Kluishulp

De keuze van de juiste brandwerende kluis hangt grotendeels af van uw wensen. Daarnaast zijn er ook een aantal standaard vragen welke beantwoord moeten worden om tot de juiste keuze te komen. Zo is het allereerst van belang wat u in de kluis wilt opbergen. Afhankelijk van de spullen die in de kluis wilt opbergen mag de binnentemperatuur van de kluis niet hoger worden dan de kritieke grens:

  • 52°C voor data media. Dit zijn onder andere tapes, negatieven, harde schijven DVD's, CD-rom's, USB-sticks, geheugenkaarten en andere digitale informatiedragers. Bovendien mag de relatieve luchtvochtigheid in de kluis niet hoger worden dan 85%.
  • 177°C voor papier. Dit zijn alle papieren documenten, archieven, certificaten, paspoorten et cetera.

Het is belangrijk om een berekening te maken van de totale waarde van geld en kostbaarheden wat u wilt opbergen in de kluis. De totale waarde is belangrijk voor de indicatie waardeberging van de brandwerende kluis. Tot slot is het belangrijk om te kijken naar de beschikbare ruimte die u heeft om de kluis te plaatsen én wat de gewenste opbergcapaciteit is van de kluis.

De brandwerendheid van een brandkast

Als u op zoekt bent naar een kluis of box om contant geld, waardevolle bezittingen, documenten of archieven te beschermen tegen de vervelende gevolgen van brandschade is het belangrijk om een brandwerende kluis te kiezen. De brandwerendheid van een kluis wordt uitgedrukt in 30, 60, 90 of 120 minuten. Voor het opslaan van data heeft u een speciale datakluis nodig omdat data geveliger is voor hoge temperaturen dan papieren documenten. Indien de brandwerende kluis getest is en aan de stregen normen voldoet krijgt hij een certificering. Bekijk voor meer informtie over brandwerendheid onze uitgebreide uitleg.

Tip: Kluizen die voldoen aan de norm DIN 4102 zijn niet getest en bieden slechts beperkte weerstand tegen brand.

De duur van brandwerendheid

De brandwerendheid wordt uitgedrukt in minuten. Dit zijn respectievelijk 30, 60, 90 of 120 minuten. Het is van belang om na te gaan wat u tegen brand wenst te beschermen en welk risico u loopt of juist niet wenst te lopen. Daarnaast heeft de locatie van de kluis een invloed op de brandveiligheid. Door de kluis in een kelder of begane grond te plaatsen voorkomt u het risico dat de kluis door instorting van de vloer naar beneden valt.

Ook de bereikbaarheid van het pand waar de kluis staat is belangrijk. Moeilijk te breiken plaatsen zoals landelijke gebieden vereisen een kluis met een langere brandwerendheid. Bovendien kan de plaats bepalend zijn.

Wat is de inbraakwerendheid van een kluis?

Een brandwerende kluis is niet meteen inbraakwerend. Het kan ook zijn dat u de inhoud tegen inbraak wilt beschermen. Een kluis die zowel brandveiligheid en inbraakveiligheid combineert vraagt echter wel een hogere investering. De inbraakwerendheid van een kluis wordt aangegeven met een indicatie waardeberging. Onze kluizen die beide eigenschappen bezitten vindt u in de categorie Inbraakwerende en Brandwerende kluizen.

In onze nadere uitleg over de inbraakwerendheid van kluizen leest u meer. U herkent een inbraakwerende kluis aan (aluminium) typeplaatje in of achterop de kluis. Als de kluis geen typeplaatje heeft dan is deze niet gecertificeerd.

Tip: Neem contact op met uw verzekeraar om te achterhalen welke eizen zij stellen aan de kluis.

Een slot voor uw kluis kiezen

Er is een breed scala aan sloten beschikbaar voor kluizen en dus is het belangrijk om een keuze te maken voor een type kluisslot dat uw voorkeur geniet. Er zijn verschillende opties mogelijk zoals een cilinderslot, elektronisch slot of een dubbelbaard sleutelslot. Bovendien is er de mogelijkheid om een sleutelslot en elektronisch slot te combineren voor optimale veiligheid. Een elektronisch slot wordt in de volksmond ook geregeld een digitaal codeslot genoemd.

Elk kluisslot heeft zijn voordelen en nadelen. Een sleutelslot heeft als voordeel dat deze goedkoop is in aanschaf maar een nadeel is echter dat de sleutel goed beheert dient te worden. Bij een elektronisch slot is het niet mogelijk om de sleutel te verliezen, maar deze is wel duurder in aanschaf. Daarnaast komen bedieningsfouten frequenter voor bij een elektronisch slot. Een cilinderslot heeft als voordeel dat hij erg eenvoudig te bedienen is en goedkoop in aanschaf is. Nadelig is dat hij minder veilig is en dat de sleutel goed beheert moet worden. Meer informatie over alle kluissloten en de bijbehorende voordelen en nadelen leest u in ons artikel over kluissloten.

Brandwerende kluis verankeren

Een brandwerende kluis heeft als primair doel het beschermen tegen brandschade en verankeringsgaten zouden de brandwerendheid van de kluis aantasten. Om deze reden zijn brandwerende kluizen niet van verankeringsgaten voorzien en hoeven deze dus ook niet verankerd te worden. Het is echter wel mogelijk om een brandwerende kluis te verankeren. Het is dan wel belangrijk dat u rekening houdt met het maximale toegestane gewicht op de locatie waar u de kluis wilt plaatsen en het gewicht van de kluis die u op het oog heeft.

Hulp en advies

Heeft u moeite met het maken van de juiste keuze voor een brandwerende kluis, of wenst u persoonlijk advies? Neem dan contact met ons op!