Inbraak- én brandwerende kluizen

Inbraakwerende en brandwerende kluizen hebben een combinatie van beschermingsfactoren tegen aanvallen van buitenaf. Deze kluizen bieden bescherming tegen inbraak én brand. Bij deze kluizen staat dit aangegeven in de specificaties. Let bij het kopen van een inbraak- en brandwerende kluis op de indicatie waardeberging en brandwerende eigenschappen. Een inbraak- en brandwerende kluis beschikt over twee certificaten die aantonen in welke mate de kluis inbraakwerend is en hoe lang de kluis brandveilig is.

Van hoog naar laag sorteren
Pagina
per pagina
351 items
 1. Technomax DPK 4
  ... info laden
  613,00
 2. Salvus Ravenna 6
  ... info laden
  1.199,00
Van hoog naar laag sorteren
Pagina
per pagina
351 items

De juiste brandwerende kluis kiezen

Als u op zoek bent naar een brandveilige kluis om contant geld, waardevolle bezittingen, documenten en/of archieven te beschermen tegen de vervelende gevolgen van brandschade, dan is het belangrijk om een goede brandwerende kluis te kiezen. De brandwerendheid van een kluis wordt uitgedrukt in 30, 60, 90 en 120 minuten. Belangrijk om te weten is dat er een onderscheid wordt gemaakt in bescherming tussen papieren documenten en data media op basis van kritieke temperatuur:

 • 52°C voor data media zoals back-up tapes, film negatieven, harde schijven DVD's, CD-rom's, USB-sticks, geheugenkaarten en andere digitale informatiedragers. Ook zorgt een datakluis er voor dat de luchtvochtigheid onder de 85% blijft om beschadigen te voorkomen.
 • 177°C voor papieren documenten, archieven, certificaten, paspoorten et cetera. 

Een goede brandwerende kluis is uitgebreid getest volgens stricte Europese normeringen om zo de brandwerendheid te kunnen garanderen. Gebaseerd op de resultaten wordt een kluis gecertificeerd voor een maximale waardeberging. Meer informatie over brandwerendheid, normeringen en de verschillende testen vindt u in de sectie wat is brandwerend.

Tip: In uw zoektocht naar een goede brandwerende kluis zal u ongetwijfeld de norm DIN 4102 tegenkomen. Belangrijk om te weten is dat kluizen met deze aanduiding niet getest zijn en dus slechts een beperkte brandwering bieden! DIN 4102 betekend dat er gebruik is gemaakt van brandvertragende vulling. In de praktijk biedt dit niet dan 5 minuten bescherming. 

Tip: Uw adres waar de kluis geplaats moet worden kan van belang zijn. Denk hierbij aan de tijd die de brandweer nodig heeft om de plaats te bereiken. 

Brandveiligheid & inbraakwerendheid

Een brandkast biedt niet standaard goede inbraakwerende bescherming. Dit heeft te maken met de constructie eisen. Een brandkluis wordt primair gebouwd met het doel de interne temperatuur onder het kritieke punt te houden. Met dit doel wordt de behuizing opgebouwd en gevuld met beschermende maatregelen. 

Om een brandwerende kluis ook goed inbraakwerend te maken worden er extra maatregelen genomen om de kluis te verstevigen. Een goede inbraak- en brandwerende kluis beschikt dan ook over twee certificaten:

 • Een certificaat voor brandwerendheid: 30/60/90/120 minuten brandveilig voor papier of data media
 • Een certificaat voor inbraakwerendheid: EN 14450 of EN 1143-1
Gebruik de indicatie waardeberging om de juiste inbraakwerende bescherming te selecteren zodat u de inhoud ook kunt verzekeren. 

Verankeren van een brandwerende kluis met waardeberging

Onderdeel van goede inbraakwerende bescherming is het verankeren van uw kluis tegen meenemen. Een kleine kluis (tot 1000kg) loopt serieus risico om in zijn geheel mee te worden genomen. 

Een brandwerende kluis kan alleen verankerd worden via de bodem. Maak hier altijd gebruik van. Verankeren in de wand is niet mogelijk, omdat een brandwerende kluis nooit verankeringsgaten in de achterkant heeft om de brandwerendheid niet aan te tasten. Houdt er bij het plaatsen van de kluis rekening mee dat deze bij voorkeur op een solide betonnen ondergrond kan worden geplaatst voor maximale sterkte. 

Persoonlijk advies?

Neem gerust contact met ons op voor een advies op maat. Wij helpen u graag een goede keuze te maken.