Documentenkluizen

Een documentenkluis biedt bescherming voor documenten zoals belangrijke papieren en bedrijfsarchieven tegen brandschade en inbraak. In de kluis moet de binnentemperatuur onder het kritische punt van 177°C blijven. Dit is de temperatuur waarbij papier gaat beschadigen. De documentenkluizen zijn in vele uitvoeringen te koop, het is belangrijk om vooraf te weten hoelang u beschermt wilt blijven tegen een eventuele brand.

Van hoog naar laag sorteren
Pagina
per pagina
123 items
Van hoog naar laag sorteren
Pagina
per pagina
123 items

Het kiezen van de juiste brandwerende kluis

De juiste kluis kiezen hangt uiteraard af van uw wensen en eisen, maar er zijn ook een aantal basis vragen welke beantwoord moeten worden om zo het juiste product te vinden. Zo is het van belang om te kiezen tussen een inbraakwerende of brandwerende kluis, of juist alle twee tegelijk. Daarnaast is het belangrijk om de totale waarde aan contant geld, belangrijke papieren, kostbaarheden en andere bezittingen goed te berekenen. De totale waarde is namelijk van belang voor de indicatie waardeberging van de desbetreffende kluis. 

Zaken zoals de beschikbare ruimte en de gewenste opbergcapaciteit en welk type kluisslot mag u ook over beslissen. Vergeet ook niet om een keuze te maken of u de kluis wilt laten verankeren. Om optimale zekerheid te bieden is dit vaak verplicht. 

Brandwerende documentenkluizen

Documentenkluizen zijn zoals de naam al aangeeft bedoeld voor het opbergen van documenten zoals belangrijke papieren en kantoorarchieven. Omdat papier pas vernietigd wordt boven de kritieke temperatuur van 177°C zijn alle kluizen in deze categorie getest en gecerticifeerd brandwerend voor een periode van 30, 60, 90 en 120 minuten. Een documentenkluis wordt specifiek getest op hoe lang de kluis de binnentemperatuur onder het kritieke punt kan houden. Op basis hiervan wordt het certifcaat toegedeeld.

De hoogste brandveiligheid

De hoogste certificeringen zijn EN 1047-1 en NT Fire 017. Beide normen houden in dat de kluizen zijn getest op een temperatuur van 1090°C en bieden een maximale bescherming van 60 tot 120 minuten. Documentenkluizen met een lichtere brandwerende bescherming zijn getest met EN 1569 bij omstandigheden van 850°C voor een periode van 30 of 60 minuten. Meer informatie over de brandwerendheid, de testen en normen vindt u in de sectie wat is brandwerend.

Tip! In uw zoektocht naar een brandwerende kluis bent, zal u ongetwijfeld de termin DIN 4102 tegenkomen. Belangrijk om te weten is dat kluizen met deze norm niet getest zijn en dus slechts een beperkte brandwering bieden!

Wat is inbraakwerend en hoe bepaal ik dit

Als u een kluis zoekt om uw contante geld en/of waardevolle bezittingen te beschermen tegen inbraak en diefstal, dan is het belangrijk om naar de inbraakwerendheid van een kluis te kijken. Dit wordt aangegeven met een indicatie waardeberging, en dit is een term die aangeeft  hoeveel contant geld de verzekering dekt wanneer dit in de kluis is opgeborgen. 

Er zijn verschillende normeringen voor inbraakwerendheid en deze worden in de sectie wat is inbraakwerend in detail uitgelegd. U herkent een inbraakwerende kluis aan (aluminium) typeplaatje in of achterop de kluis. Als de kluis geen typeplaatje heeft dan is deze niet gecertificeerd.

Tip: het is raadzaam om contact op te nemen met uw verzekeraar alvorens u een keuze maakt. Soms hebben verzekeringsmaatschappijen extra eisen of voorwaarden!

Het kiezen van een type slot

Het kiezen voor een type kluisslot is vooral gebaseerd op wat uw voorkeur heeft en welke eisen u er aan stelt. Documentenkluizen zijn beschikbaar met een divers scala aan sloten. Zo is het mogelijk om voor een cilinderslot te kiezen, maar aangezien een cilinderslot geen bescherming geeft tegen inbraak, wordt dit kluisslot voor brandwerende documentenkluizen gebruikt. Het grote voordeel van dit slot is dat het goedkoop in aanschaf is. Daarnaast is het mogelijk om te kiezen voor een elektronisch slot, een dubbelbaard sleutelslot of normaal sleutelslot. Tevens kunt u een elektronisch en sleutelslot combineren. 

Ieder slot heeft zo zijn eigen voordelen en nadelen. Zo is een sleutelslot bijvoorbeeld goedkoop, maar een nadeel is echter dat de sleutel ook echt goed beheert moet worden. Het verlies van sleutel komt niet voor met een elektronisch slot, maar deze duurder in aanschaf en bedieningsfouten komen vaker voor. Meer informatie over sloten en de bijbehorende voordelen en nadelen leest u in de sectie welk kluisslot.

Het verankeren van de kluis

Tot slot is het belangrijk om rekening te houden met het verankeren van de kluis. Om optimale bescherming te bieden dienen kluizen soms verankerd te worden. De optimale verankering verschilt per kluis. Brandwerende kluizen zijn doorgaans vrijstaand en verankering is hierbij niet altijd mogelijk. Dit heeft te maken met de bouw van de kluis en bevestigingsgaten kunnen de brandwerendheid aantasten. 

Tip: wanneer u kiest voor het verankeren door middel van lijm dan is het belangrijk om te weten dat een verplaatsing van de kluis niet mogelijk is zonder de vloer te beschadigen. Tevens raden wij u aan om contact op te nemen met uw verzekeraar en u te laten informeren over de eisen en voorwaarden die zij stellen. 

Hulp of advies?

Heeft u moeite met het maken van de juiste keuze, of wenst u persoonlijk advies? Neem dan contact met ons op!